Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 13’ünü iletim hatlarındaki kayıplar ve kaçak tüketim oluşturuyor. Dağıtım bölgesini Özelleştirme İdaresi’nden kayıp-kaçağı düşürme taahhüdü ile devralan özel dağıtım firmalarının bu hedefi tutturması, elektriğin maliyetini düşürecek.

Yazılım firması Başarsoft akıllı elektrik şebekeleriyle iletilen ve nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar dağıtılan elektriği 6 kademede ölçümleyen bir yazılım geliştirdi. Geliştirilen ölçümleme sistemi Türkiye’de kayıp-kaçak oranının yüzde 70’in üzerinde olduğu Dicle EDAŞ bölgesindeki pilot bölgede denendi. Şanlıurfa’da kaçak oranının yüzde 90 olduğu 500 aboneli pilot bölgede yazılım sonrasında bu oran yüzde 50’ye düştü. İkinci aşamada 5 bin aboneyi kapsayacak şekilde genişletilen pilot proje daha sonra Türkiye genelinde kullanılabilir hale gelecek.

Uygulandığı bölgede elektrikteki kayıp-kaçak oranını yüzde 10 seviyesine düşürecek sistemle ilgili bilgi veren Başarsoft CEO'su Alim Küçükpehlivan, “Pilot uygulama yapılan bölgede insanlar elektrik tüketimlerinin takip edildiklerini bildiği ve anladığı anda kaçak kullanımda frene bastı. Bunun için öncelikle saha ölçümlemeye imkan veren akıllı şebekelerle donatılıyor. Ardından da bu şebeke üzerinde çalışan bir yazılımla dağıtılan elektirik 6 katmanda nihai tüketiciye kadar ulaşana kadar her aşamada ölçümleniyor. Pilot projeden güzel sonuçlar elde edildi.” dedi.

AMERİKAN APEX İLE SÖZLEŞME İMZALADI

Amerikan Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yazılımı şirketi Mapinfo’nun 35 ülkeyi kapsayan yetkili distribütörü olduklarını belirten Küçükpehlivan, 6 ay önce de akıllı elektrik sayaçlarının değişim ve yönetimini yapan Amerikan Apex firması ile işbirliği sözleşmesi imzaladıklarını açıkladı. Bu işbirliğinin ardından Hindistan’ın elektrik dağıtım şirketinin, Başarsoft’un elektrikteki kayıp ve kaçağı önleyen, elektrik şebeke arızalarını ve arızanın koordinatlarını belirleyen yazılımı ilgisini çekti. Önümüzdeki cuma günü Hint şirketi yetkilileri sistemle ilgili bilgi Başarsoft’u dinleyecek. Küçükpehlivan, “Yurt dışına yazılım ihraç edecek konuma geldik. Mekke, Hindistan’ın kamu kuruluşları ve Amerikan Apex dışında da yabancı ihalelere giriyoruz. İngiliz su dağıtım şirketi Thames Water ile Fransız kablolu televizyon şirketi Canal+ firmalarının ihalerine teklif vereceğiz. Bununla ilgili her iki şirketin de ihaleye teklif verme yeterliliğine sahip şirketler arasında yer aldık” dedi.

CANLI OLARAK GÖRÜLEBİLİYOR

Navigasyonla vatandaşın arabasına, cep telefonuna girdiklerini belirten Küçükpehlivan, “Bunlar bizim doğrudan insanların hayatına dokunduğumuz alanlar ve aslında işimizin yüzde 15’i. Kalan yüzde 85 işimizde ise kurumsal olarak sağladığımız yazılımlarla dolaylı yoldan insanların hayatlara dokunuyoruz. Elektrik, su ve doğalgaz dağıtım şirketleri şebekeyle ilgili her türlü arızayı, kesintiyi, kayıp-kaçağı akıllı haritalar üzerinden canlı olarak görebilmekte. Bu sayede şirketler hem daha karlı çalışıyor, hem de vatandaşın hayat kalitesi yükseliyor ve müşteri memnuniyeti artıyor” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı’nın yönettiği Ulusal Adres Veri Tabanı’nı da (UAVT) Başarsoft bina bazında dijital harita özelliğine kavuşturuyor. Şu anda Afyonkarahisar, Elazığ, Gaziantep, Yalova ve Erzurum’da pilot projesi tamamlanan uygulama önümüzdeki yıllarda Türkiye geneline yaygınlaştırılacak. Bu projeyle devlet kuruluşlarının yatırımları doğru planlaması sağlanacak. Hastane, okul, sağlık ocağı gibi kamu yatırımları nüfusun ihtiyaç ve yoğunluğuna göre
planlanabilecek.

Başarsoft’un ev sahipliğinde bugün (26 Kasım 2015 Perşembe) Türkiye’nin en geniş katılımlı yazılımcı zirvesi yapılıyor. Küçükpehlivan, “Coğrafi Bilgi Sistemleri Konferansı’nın bugün 10.’sunu düzenliyoruz. Avrupa’dan uzmanların da geldiği konferansa yaklaşık bin kişi katılıyor.” bilgisini verdi.

Bilişim 500’de 119. büyük şirket olarak yer alan Başarsoft’un CEO'su Alim Küçükpehlivan, Türkiye’de geliştirdikleri teknolojiyi yurt dışına da ihraç eder hale geldiklerini söyledi. 2005 yılında Suudi Arabistan’ın Medine şehrine kent bilgi sistemi kurduklarını, şimdi de aynı sistemin 3 boyutlu olarak Mekke’ye kurulması için bu şehrin belediyesinden teklif geldiğini söyledi.