Sakarya Karasu Belediyesi’yle başlayan tartışma gözlerin baz istasyonlarına çevrilmesine neden oldu. Türkiye’de şu anda 100 bin baz istasyonu bulunuyor. Nisan 2016’da başlayacak 4.5G hizmetiyle beraber bu sayının daha da artması bekleniyor.
Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı (TBP) Başkanı Serhat Özeren, Türkiye’deki 100 bin baz istasyonu için istasyon başına yılda 15 bin TL kira ödendiğini ve toplam bu alanda 1.5 milyar TL’lik bir ekonomi oluştuğunu söyledi.
Özeren, “Yerel yönetimler rant ve benzeri gerekçelerle baz istasyonlarını kaldırma girişiminde bulunuyorlar. Bunu yaparken de sağlık gerekçelerini öne sürüyorlar. Baz istasyonlarının sağlık sorunları ile ilişkilendirilmemesi gerekir” dedi.
Baz istasyonlarının iletişim için çok önemli olduğunu anımsatan Özeren, “İletişim ve bilgi toplumu diyoruz. Bu noktaya ulaşmak için haberleşme son derece önemli. Fiber optiğin gelişmesi için de baz istasyonları gerekiyor. İletişim ve ekonomi için bu kadar önemli olan bir konunun rant kaynağı olarak görülmemesi lazım. Nasıl elektrik, su ve doğalgazı eve götürürken ücret istenmiyorsa, kamu hizmeti olarak veriliyorsa baz istasyonlarına da böyle bakılmalı. Burada operatörler özel firma ama baz istasyonları için verilen lisans bedelleri devlete gidiyor. Hepsi birer kamu ürünü” diye konuştu.

150 bine çıkacak

Özeren, baz istasyonlarının kurulmasında operatörlerin en çok belediyelerle irtibat halinde kaldığını da kaydederek, bölgesine göre apartmanlar, ibadethaneler, kulelerin de kullanıldığını aktardı. 4.5G teknolojisiyle beraber Türkiye’de baz istasyonu sayısının da artacağını dile getiren Serhat Özeren, “Daha yüksek frekansla yayın yapınca daha fazla istasyon olması gerekecek. Şu anda 100 bin olan baz istasyonu sayısı 150 bine çıkacak” dedi.
Baz istasyonlarının sağlıkla ilişkilendirilmemesi gerektiğini de kaydeden Özeren, “Türkiye’de baz istasyonları için belirlenen limit değeri zararlı sınırın altında. Bazlar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan düzenlemelerle kuruluyor. Dünya sağlık otoriteleri, elektromanyetik dalgaların zarar vermeyecek limit olarak tavsiye niteliğinde 41 Volt/metre değer belirledi. Türkiye bu değerin çok altında olan 9.16 değerini yönetmeliklerle uygulamaktadır. Baz istasyonları üzerinden rant elde etmek isteyen çevrelerin kamuoyunu sağlık gerekçeleriyle yanıltması kabul edilemez” ifadesini kullandı.

4.5G’ye az kaldı

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Ziya Erdem ise, 4.5G hizmetinin verilmesi için 4 ay gibi çok kısa bir zaman kaldığını anımsatarak, “Operatörlerimiz 1 Nisan’da 4.5G servisini verebilmek icin yoğun bir çalışma içindeler. Çalışmaları, erişim noktalarının merkeze yüksek veri hızlarını iletebilmek için gerekli fiber altyapılarını da içeriyor. Dünyadaki benzer örnekleri baz aldığımızda, en kaliteli ve en yaygın kapsamayı sağlayan operatörlerin avantajli olacaği kanısındayız” şeklinde konuştu. 
 
Bir yıllık kiraları 10 bin TL’den başlıyor

-  Ülke genelinde üç operatöre ait 100 bine yakın baz istasyonu var. 
-  4.5G’yle bu rakamın 150 bine çıkacağı tahmin ediliyor.
-  Konutlar, boş alanlar ve başka yerlerdekii baz istasyonlarının yıllık kira bedeli 10-30 bin TL arasında değişiyor.
-  İstanbul’da Beyoğlu, Nişantaşı, Maslak gibi bölgeler Türkiye’de en pahalı kiraların ödendiği yerler.
-  Son dönemde yeni alan olarak seçilen aydınlatma direklerindeki baz istasyonu sayısının on binleri geçtiği tahmin ediliyor.
 
‘Veri hızında artış eko fayda sağlar’

Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de mobil operatörlerin, GSM ve 3G servisi verebilmeleri amacıyla baz istasyonları bulunduğunu belirten Erdem, şöyle konuştu: “GSM daha çok ses çağrıları için, 3G ise hem ses hem de veri için kullanılıyor. Baz istasyonları her ne kadar geniş kapsama sağlamayı amaçlasa da, ses ve veri trafiğinin yüksek olduğu yerlerde daha yoğun kurulması gerekiyor. Bunun nedeni kit kaynak olan frekans bantlarının kapasitesinin limitli olmasıdır.” 
Erdem, veri hızlarının artmasının sosyo ekonomik faydaları bulunduğuna da işaret ederek, “Ericsson, ADL ve Chalmers’in dünya çapında yaptığı çalışmaya göre genişbant abone yayılımının yüzde 10 puan artması, ülkenin gayrisafi milli gelirini yüzde 1, ortalama hızın iki katına çıkması ise yüzde 0.3 artırıyor. 4.5G ile her iki etki de bekleniyor” diye konuştu.

Hanife BAŞ / MİLLİYET