Vodafone Türkiye, Türkiye’deki girişimci ekosistemine ‘FikirÇarkı’yla destek vermek için düğmeye bastı. Bu projeyle girişimcilere bir yılda 5 milyon TL’lik sermaye sağlanması hedefleniyor.  

Hanife Baş'ın Milliyet'teki haberine göre Mobil Dünya Kongresi’nde (Mobile World Congress - MWC 2015) bu projesini tanıtan Vodafone Türkiye’nin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, 2013 yılı sonunda dijital dönüşüm hareketi başlattıklarını belirterek, “Dijital dönüşüm hareketinin büyümesi için girişimcilere destek olmak şart. Biz de FikirÇarkı’yla bunu yapmak istiyoruz” dedi.  
Buruk, araştırmaların Türkiye’deki her 100 gençten 32’sinin girişimcilikle ilgili bir faaliyette bulunmak istediğini gösterdiğini vurgulayarak, “Yetişkinlerin yüzde 74’ü girişimciliği statüsü yüksek bir iş olarak görüyor. Uzun zamandır girişimcilere destek olmaya çalışıyorduk. İlk 4 ayda 1 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapıldı. Girişimcilere Vodafone ekosistemi vasıtasıyla dünyaya açılma fırsatı da veriyoruz” diye konuştu.

Kadın sayısı arttı

Bu projede, Vodafone Vakfı, Uluslararası Girişimcilik Vakfı ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Business Angels ile işbirliği yaptıklarını da aktaran Buruk, şu bilgileri verdi:  
“Fikir Çarkı’na girecek olanlar önce internet vasıtasıyla başvuruyor. Değerlendirme sürecinden sonra eğitime alıyoruz. Gençlere iş planı vasıtasıyla fikirlerini şirkete dönüştürme imkanı veriyoruz. İlk etapta tohum sermayesi desteği sağlanıyor. Bir yılda 5 milyon TL’lik sermaye desteğimiz olacak. Kasım 2014’de lansmanı yaptığımızdan beri 235 başvuru aldık. İyi fikirler geliyor. Şu ana kadar 18 projeye destek çıktı. Üç tanesine Londra’da ofis açma fırsatı sunduk.”  
Ender Buruk, Türkiye’de girişimcilerin dijital alanda daha çok büyük veri ve akıllı ev proje konusunda fikir geliştirdiğini de anlatarak, kadın girişimci sayısının da arttığını, kadınlardan ilginç girişim fikirleri geldiğini kaydetti.

Üç Türk firmasına Londra’da ofis açtı

Vodafone’un, Londra’da ofis açması için katkıda bulunduğu projeler arasında Whipsto, Segmentify bulunuyor. Kullanıcı alışkanlıkları doğrultusunda web sayfalarını kişiselleştiren bir platform sunan Segmentify’ın hedefi de dünyaya açılmak. Segmentify Kurucusu Murat Soysal, bir servis olarak yazılım girişimi olduklarını söyledi.