Tüm dünyada genişbant teknolojilerine öncülük eden Vodafone, 2020’de hayata geçirilmesi planlanan 5G çalışmalarını hızlandırıyor. Mobil genişbantın son teknolojisi olan 5G’yi global standart haline getirebilmek için stratejik işbirlikleri gerçekleştiren Vodafone, şimdi de Çinli teknoloji şirketi Huawei ile uluslararası bir mutabakat metni imzaladı.

Anlaşma kapsamında her iki şirket stratejik işbirliği doğrultusunda ortak bir çalışma grubu oluşturarak 5G testleri gerçekleştirecek ve kendi alanlarında birikimlerini bir araya getirecek. Vodafone Grubu daha önce 5G teknolojisinin araştırılması konusunda 2013 yılında Surrey Üniversitesi ve Carnegie Mellon Üniversitesi ile birlikte çalıştığını duyurmuş ayrıca Dresden Teknoloji Üniversitesi’nde dünyanın ilk 5G laboratuarını kurduğunu ilan etmişti.
 
Mobil hayatı kökten değiştirecek teknoloji, rekabetçi dijital bir ekonominin temellerini atacak
 
Araştırmacılar, henüz geliştirme aşamasının ilk evresinde olan 5G teknolojisiyle, mobil şebekelerin hız, esneklik ve sistem zekâsı gibi özelliklerinde köklü gelişmeler yaşanacağını tahmin ediyor. Buna göre, 5G teknolojisiyle birlikte, gecikme süreleri ciddi biçimde kısaltılarak yeni nesil makinelerarası iletişim (M2M) ve Nesnelerin İnterneti (Internet of Things-IoT) uygulamaları hayata geçirilebilecek. Tek bir şebekeye aynı anda çok sayıda cihazın bağlanması mümkün olabilecek. Spektrum verimliliğini artırması, ultra hızlı mobil şebeke erişimini genişletmesi beklenen 5. Nesil mobil iletişim teknolojisinin her aşamasını test edip araştırma geliştirme faaliyetleri yürütecek olan Vodafone ve Huawei’nin imzaladığı mutabakat anlaşmasının bu teknolojinin hayata geçirilmesi için oluşturulacak standardın belirlenmesinde kritik bir rol oynaması bekleniyor.  İlk 5G uygulamalarının Güney Kore'de gerçekleştirilecek 2018 Kış Olimpiyatları'nda ve 2020’de Tokyo Olimpiyatları’nda yapılması öngörülüyor.
 
Gökhan Öğüt: Global birikimimizi Türkiye’ye taşımak için sabırsızlanıyoruz
 
Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, “Vodafone gelecek teknolojilerin Ar-Ge’sinde her zaman öncü adımlar atıyor, biz de global birikimimizi Türkiye’ye taşımak için sabırsızlanıyoruz” dedi. İki şirket arasındaki işbirliği hakkında değerlendirmelerde bulunan Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, son genişbant teknolojileri için atılacak her adımı önemsediklerinin altını çizdi.

Gökhan Öğüt şöyle konuştu: “Tüm dünyada telekomünikasyon sektöründe teknolojik gelişmelere öncülük eden bir şirket olarak, müşterilerimize mükemmel veri kullanım deneyimi yaşatmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçen sene içinde 5G teknolojisi için çok önemli bir adım atarak dünyanın ilk 5G laboratuvarını kuran ve bu laboratuvarda, araştırmacılara, şebeke donanım ve yazılımı, bilgisayar çipleri, spektrum ve bulut bilişim konularında 5G odaklı test ve değerlendirmeler yapma imkânı sunan Vodafone Grubu’nun şimdi de Çinli teknoloji şirketi Huawei ile atacağı adımların bu teknolojinin standartlarının oluşması için çok önemli olduğunu düşünüyoruz.”

2015/2016 finansal yılının Nisan - Haziran aylarını kapsayan döneminde abonelerinin data kullanımlarının %171 büyüdüğüne dikkat çeken Öğüt, “Bu artan talebi en iyi şekilde karşılamak için frekans ihalesinin 26 Ağustos'ta yapılacak olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu frekans ihalesi ile birlikte Türkiye'nin dijital dönüşümü için en son genişbant teknolojilerini Türkiye'ye getirecek olmanın heyecanını duyuyoruz. Hem yapılacak frekans ihalesi ile hem de Grubumuzun Huawei ile yaptığı anlaşma gibi 5G için atılan tüm adımları yakından takip ederek ülkemizi dijital dönüşüm yolunda ileri taşımaya devam edeceğiz” dedi.
 
Liu Hong Yun: İki teknoloji devinin yaptığı işbirliği heyecan verici
 
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Huawei Merkez Asya ve Kafkasya Bölgesi Genel Müdürü  Liu Hong Yun ise şu şekilde konuştu: 

“5G teknolojisi bağlantılı makinalar ve birbirine bağlı insanlar arasında zamandan ve mekândan bağımsız bir ağ oluşturmaktadır. 5G’nin kablosuz ağları, kapasiteyi 1000 kat artırarak, en az 100 milyar cihazın birbiri ile bağlantısını 10 GB/saniye gibi bir cevap süresi içinde sağlayacaktır. Dünyanın lider 5G çözümleri sunan bir şirketi olarak, 5G’nin tüm bilişim endüstrisinin evrimini inanılmaz hızlandıracağını, geniş tabanlı servis ve uygulamalara hayat verecek bir teknoloji olduğunu düşünüyoruz. Vodafone ile Huawei arasındaki  bu ölçekte bir işbirliğinin yeni teknolojilerin gelişmesi açısından son derece heyecan verici bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Bizim için önemli bilişim merkezlerinden biri olan Türkiye’de de 5G’nin inşasına katkıda bulunmayı önemsiyor ve bu konuda yapacağımız yatırımlarla kendimize güveniyoruz.”