Mobil Dünya Kongresi’ne katılan GSM operatörlerinin CEO’ları ücretsiz mesajlaşma servislerinin yasal bir şekilde düzenlenmesini isterken, Facebook CEO’su Zuckerberg buna karşı çıktı.

İletişim operatörleriyle ücretsiz mesajlaşma ve konuşma servisleri arasındaki gerginlik hızla artıyor. Bunun son tartışması ise Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde yaşandı. ‘İnovasyonun Eşiğinde’ adlı oturuma katılan iletişim operatörü şirketlerinin CEO’ları ücretsiz mesajlaşma ve konuşma servisi sunan Facebook, WhatsApp ve Viber gibi şirketlerin düzenlenmesini istedi. Birçok CEO, bu ücretsiz mesajlaşma ve konuşma servislerinin operatörler üzerinden iletişim sağladığını ve tüm iletişim trafiğinin operatörler tarafından sağlandığını öne sürdü.

OPERATÖR DEĞİLİZ
Mobil Dünya Kongresi’nin akşamki oturumunda ise Facebook CEO’su Mark Zuckerberg vardı. Zuckerberg, operatörler ve ücretsiz internet üzerine açıklamalar yaptı. Genç CEO, ücretsiz mesajlaşma ve konuşma servislerinin kullanılabilmesi için operatörlerin şu anda vazgeçilmez araçlar olduğunu vurguladı. Ancak Zuckerberg, düzenleme konusunda ise operatör CEO’ları ile aynı fikirde değil. İnsanların iletişim ihtiyaçlarını gidermek için ücretsiz mesajlaşma ve konuşma servislerinin geliştirmeye devam ettiklerinin altını çizen Zuckerberg, “Bu konuda söyleyecek çok fazla şey yok. Biz operatör değiliz. İnsanların iletişimlerini sağlayacak altyapıyı sağlamıyoruz. Bu altyapı üzerinden insanların iletişim ihtiyaçlarını gidereceği bir servis sunuyoruz. WhatsApp, Facebook Messenger gibi ücretsiz mesajlaşma ve konuşma servislerinin düzenlenmesine karşıyım” diye konuştu.

ÜCRETSİZ İNTERNET
Zuckerberg’in konuşmalarının satır aralarında iletişim operatörlerini oldukça rahatsız edici ifadeler de vardı. Gana, Kenya ve Zambiya, Kolombiya ve Hindistan’da hizmete açtığı ücretsiz internet projesi internet.org’tan bahseden Zuckerberg, bu projenin dünya çapında kullanılabilmesi için ciddi çaba sarfetmeye başladıklarını söyledi. Zuckerberg, hatta bunun için benzer bir projeyi yapan Google ile işbirliği yapabileceklerini ifade etti. Google’ın Kıdemli Başkan Yardımcısı olan Sundar Pichai ile sık sık görüştüklerini söyleyen Facebook CEO’su, işbirliği ile ücretsiz interneti global düzeye yayabileceklerini sözlerine ekledi.