Yerli 4G Haberleşme Teknolojisi Geliştirme Projesi ‘ULAK’ kapsamında, GSM operatörleri Turkcell, Avea ve Vodafone ile yapılan işbirliği mutabakatının imza törenine katılan Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe, Bilgi Teknolojileri Kurumu’na (BTK) yaptığı eleştirilerle tüm dikkatleri üzerine çekti. BTK gelirlerinin yüzde 20’sini Ar-Ge’ye ayrılması hususunda çok fazla çaba sarfettiklerini ifade eden Öğe, “BTK’nın yıllık gelirlerinin yüzde 20’si 200 milyon dolar ediyor. 2008 yılından beri bu teknolojiyi üretmeyen BTK’ya birilerinin hesap sorması gerekiyor, ben de vatandaş olarak hesap soruyorum” dedi.

“Başbakanı dinleyip yabancı ajanslara servis etmeyi becerdiler, BTK burada çok başarılı oldu” ifadelerini kullanan Öğe, şunları söyledi: “BTK’da çalışanlar hepsi arkadaşımız ve bu ülke için milli menfaatlere değer veren insanlar ama hepsi bir araya gelince ortada Milli bir kültür oluşmuyor nedense. Bir ülkenin Başbakanı, gayri resmi şekilde dinlenir mi? Türkiye’de milli bir yazılım ve donanım olmadığı sürece bu dinlemeleri hiç kimse dinlemeyi önleyemez. Onlar yargı kararıyla ya da başka sahte isim ve e-mail ve cep telefonu numaralarıyla, delil oluşturmak amacıyla mahkeme kararı ile dinlediler. Ama biz yasal olmayan şekilde, hiç bir yargı kararına bağlı olmaksızın, şebeke üzerinden dinlemeleri biliyoruz, hâlâ da dinleniyor. Şu an da Başbakan dahil herkes dinleniyor. Türkiye’de bir milli şebeke yok. Yani bizim ülkemizde 20 kilometre uzaktan, bir baz istasyonu trafiğini istediği gibi, herkes çekebilir. Baz istasyonu aracılığı ile yapılan trafikte herkes dinlenir.”

KRİPTOLU BAZ İSTASYONU

BTK’nın ne yaptığının farkında olmadığını öne süren Öğe, “Türkiye’de bir boşluk oluştu, bu boşluğu başkaları doldurdu. BTK’nın sadece tabelası var, ismi var, içi yok. Hiçbir şeyden haberdar değiller. Şu an dinlemelerde mobil baz istasyonunu kullanıyorlar. Kriptolu telefonun hiç bir anlamı yok, şebeke kriptolu olması lazım. Biz kriptolu bir şebeke yapıyoruz. Türkiye’de kriptolu network yok, bundan BTK’nın hiç haberi yok, ‘Kriptolu şebeke olur mu’ ondan bile haberleri yok. Kimse vatan hainliği yapmasın” dedi.

Yerli üreticiye engel oldular

ULAK Projesi’nin başlangıç aşamalarında BTK ile birlikte olduklarını dile getiren Öğe, konuşmasına şöyle devam etti: “Son 6 aydır BTK hiç bilgi vermedi ve toplantılarımıza gelmedi. Arkasında sinsi bir plan olduğunu sonradan anladık. Biz koruma destek istemiyoruz. ‘Bize yabancılara tanıdığınız fırsatın yarısını tanıyın’ diyoruz. Kişisel olarak söylemiyorum ama Türkiye’de gizli bir el var, bir lobi var. Barcelona’daki GSMA Zirvesi’nde Türk yetkililerden hiçbiri, Türkiye’de 4G lisansının verileceğini bilmezken, yabancılar bunun verilebileceğini söyledi, bu önemli. İhale tarihinin öne alınması tamamen yerli üreticiye engel olup, yabancıyı desteklemek amaçlı.”