Türk Hava Yolları (THY) ile Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) tarafından geliştirilen, Türkiye’nin ilk yerli entegre uçuş izleme (Flight Watch) sistemi ‘OpsEye’ TAV İstanbul Atatürk Havalimanı’nda devreye alındı.

THY açıklamasına göre, OpsEye sistemi uçuş operasyon kontrolünde kullanılmaya başlandı. Sivil havacılığa ait bilgi ve mühendislik desteği THY Entegre Operasyon Kontrol Başkanlığı (IOCC) tarafından sağlanan ve yüzde 100 Türk yapımı olan projenin yazılımı, Milli Gemi Projesi (MİLGEM) başta olmak üzere savunma sanayi ve Sivil Havacılık alanında önemli projelerin yüklenicisi olan STM tarafından yapıldı. 

OpsEye, Türkiye’de üretilen ve dış kaynaklara bağlı olmayan ilk uçuş izleme sistemi olma özelliğini taşıyor. 

Saniye bazında görüntüleme

Havadaki ve yerdeki uçakların, apron sahasındaki yer teçhizatının pozisyon ve durum bilgilerini saniye bazında görüntüleyebilen OpsEye, ilk etapta THY Operasyon Kontrol Merkezi’nde kullanılmaya başlandı. THY’nin kullandığı iç  yazılımlarla entegre edilen, uçakların kapı kapatma, push-back, teker kesme, yaklaşma ve yer trafiğini canlı izleme, konum belirleme gibi konularda canlı bilgi sağlayan OpsEye, taktik operasyondaki karar destek mekanizmasına doğrudan katkı sağlıyor.