Teknoloji Gündem

Türk mucitlerin vatanı İTÜ Teknokent

SERAP SÜRMELİ – TEKNOLOJIGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Maslak’ta, İTÜ Teknokent’teyiz. Burası her girişimcinin rüyası. Adeta bir kasaba. 5200 personel, 8 bina. Kasaba ahalisi, 160 teknoloji firmasıyla bireysel genç girişimciler. Beyin göçünü tersine çevirmiş bir dünya. Sınırların içindeki tek gerçek, herkes arı gibi… Kovandaki bal ise teknoloji. Özellikle gözler genç Türk girişimcilerde, mucitlerde. Onlar kendi projelerine hayat vermek, şirketini kurmak isteyen yeni nesiller. Yüreği Türkiye atan beyinler...

Görülen o ki, yarının öncüleri, geleceğin Tekno Türkiye’sinin, kendi teknolojisini üreten yıldız bir ülkenin temelleri İTÜ Teknokent’te atılmış bile…

Teknokent İş Geliştirme Direktörü Arzu Eryılmaz karşılıyor bizi. Eski bir dost kadar sıcakkanlı, samimi.  Bir de çok güler yüzlü. Yapılan işin zorluğuna karşın cengaver ruhlu. Hiç bir engel tanımadığı belli. Cesareti de, hedefleri de sesinde gizli. Tonu öyle ikna edici, sözcükler öyle gürül gürül akıyor ki…

Baştan söylemeliyim, İTÜ Teknokent çok anaç. Kucağını açmış sizi bekliyor. Çaylar İTÜ’nün Şirketinden misali ama burası çayla yetinmemiş, bir brunç havasını da geçmiş :)

Masa, sandalye, bilgisayar, yazılım, laboratuvar her şey İTÜ’den. Fiziki olarak hiçbir talep kulak arkası edilmiyor. Çaycı, sekreter masrafı yok. Elektrik, su, doğalgaz faturası, kira nedir kimse bilmiyor. Patent başvurusu girişimci adına bedelsiz yapılıyor. Yani özetle İTÜ Teknokent’te hizmet sınırsız.

Bu sınırsızlık projeler içinde geçerli. Kimya, makotronik, elektrik, elektronik, yazılım, mobil, bulut, otomotiv. Otomotiv dedik ya hemen korkmayın, ‘babayiğit’liğe soyunmayın. Hedef illaki motor, araba yapmak değil. Çalışacağınız saha sinyalizasyondan navigasyona, her türlü detay olabilir.

Zaten önemli olan katılımcının varlığı, mutluğu. Ya da Arzu Eryılmaz’ın kelimeleriyle, “Herşey vatan millet için…”

Genç girişimcileri tek tek masalarında ziyaret ediyoruz. Arzu Eryılmaz’la . Arzu Hanım ilgili, bilgili, hatırşinas. Gönül alıyor, sorun varsa öğreniyor, çözüm için düğmeye basıyor. Sohbette konu ‘Bigbang’a geliyor, dayanıyor. Bigbang, İTÜ Teknokent’in yarışması. 2 turlu. Her yıl Kasım ayında başlıyor, Haziran ayında 80 kişilik kontenjan dolmuş oluyor. Sahneye çıkıyorsun, projeni sunuyorsun, iş planını, finansal beklentini anlatıyorsun,. Amaç yatırımcıyı ikna etmek.. Bu noktada önemli bir ayrıntıyı ileteyim, bir de İTÜ Teknokent’in kurduğu 1 milyon liralık havuz var. Girişimciyi ferahlatan. “Bu 1 milyon liralık havuzumuzun belki 300 bin lirası bir kişinin olacak, belki 100’er bin lira olarak böleriz.” diye ekliyor Eryılmaz. Ve kendilerini ‘Çekirdek’ olarak tanımlıyor.  Yani dünya burada Çekirdeğin etrafında dönüyor. Ve bu Çekirdek yüzde 120 kapasiteyle çalışıyor…

40 milyon euroluk yatırımla iki yeni bina hedeflediklerini söyleyen Arzu Eryılmaz’da, Şikago’yu anlatırken bir kıskançlık sezer gibi oluyorum. Hissettirmiyorum, dinliyorum.  

“Bu yeni yapılacak binalarda kuluçka merkezlerinin ofisleri, patent ofisleri olsun, yeminli mali müşavirler, yatırımcılar da gelsin istiyoruz. Aynı modeli Şikago’da gördük, çok beğendik. O kadar güzel yapmışlar ki… Biz de niçin olmasın dedik…”

Devam ediyor: “Şikago’daki bu 1872 adlı merkezde  İTÜ olarak ofis açmak istiyoruz. Hatta bu ay içinde netleşmesini bekliyoruz…”

Hava bir anda değişiyor, keyif yine tavan yapıyor. Arzu Eryılmaz bir Türk olarak gurur duyduğu İTÜ Teknokent’te parlayan bir projeyi bizimle paylaşıyor: “Başar adlı bir arkadaşımız sanayi tipi robot kolu yaptı. Dünyaca ünlü bir elektronik devi, Başar’ın firmasıyla partner oldu ve bir Türk’ün ürünlerini dünyada 2 bin tane üniversitenin mekatronik bölümlerindeki laboratuvarlarında deney yapmak üzere, satmak için anlaştı…”

Dolaşa dolaşa İTÜ Teknokent’in sonuna geliyoruz. Ama burası yolun sonu değil aksine devasa bir geleceğin, yeni hayatın başlangıcı…

Bu bir Milli Piyango değil ama size de çıkabilir. Yeter ki bir projeniz, tükenmez enerjiniz olsun.. Arzu Eryılmaz gönül kapılarını sonuna kadar açmış, sizi bekliyor…

Hiç kuşkunuz olmasın..

Başa Dön