2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye’de bilime gerekli önemin verilmesini istedi. Sancar, ‘Çok iyi öğretmenlerimiz vardı. Bu ödülü memleketime ve Cumhuriyet devrinin başlattığı eğitime borçluyum’ dedi
 
2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Aziz Sancar, ödül sonrasında yaşadığı duyguları anlattı. Türkiye’de bilime gerekli önemin verilmesini isteyen Sancar, Kuzey Carolina Üniversitesi’nde, bilimsel çalışmalarını yürüttüğü laboratuvarda konuştu.

Sancar, özellikle kız çocuklarının okula gönderilmesi gerektiğini vurguladı. 
“Türkiye’nin Mardin’den Kars’a, Edirne’ye kadar bütün çocuklarımıza bilim alanında eğitim öğretim vermemiz lazım” diyen Sancar “Özellikle kızlarımızı okutmak lazım. Kızlarımızı okutmazsak insan gücümüzün yarısını kaybetmiş oluyoruz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki kardeşlerimizden kız çocuklarını okula göndermelerini tekrar tekrar rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘Moralimi bozuyor’

Aziz Sancar, Türk basınının moralini bozulduğu ve araştırmalarını olumsuz etkilediği için takip etmediğini söyledi. Sancar “Türkiye’de siyasi kararsızlıktan bahsediyorsunuz. Beni çok üzüyor. O bakımdan Türk basınını okumuyorum. Okusam o kadar moralim bozuluyor ki doğru dürüst araştırma yapamıyorum. Başka yabancı haberlerde bile haber görünce Türkiye deyince mutlaka kötü haberdir diye onları bile geçiyorum. Maalesef Türkiye’de bu olumsuz durumlar var. İnşallah bunu atlatır ve aklıselim bir çözüm bulur. Önemli olan konular üzerinde çalışırız. Önemli olan memleketi kalkındırmak. Milletin eğitim, sağlık ve gelir durumlarını çözmek. Ancak o zaman o seviyede olunca Avrupa ile yarışır bir duruma geliriz” dedi.

‘Çok iyi eğittiler’

Aziz Sancar, “Annem, babam okuma, yazma bilmezdi. Onların çocuklukları Cumhuriyet’in ilk yıllarıydı. Annem ve babam bizi okutmak için ellerinden geleni yaptı. Çok iyi öğretmenlerimiz vardı. Bizi çok iyi eğittiler. Benim sınıfımdan sanırım 10 veya 15 kişi Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde profesör oldular. En önemli şey okumak. Bilimsel konularda, fizik, kimya, biyoloji, teknoloji alanlarında iyi eğitim görmek Türkiye’nin görevidir. Bizim de bilime katkımız olsun” ifadelerini kullandı.
Yurt dışında daha başarılı olunduğunu belirten Sancar “Çünkü yurt dışında bu kargaşalık yok. Yurt içinde çalışan birçok arkadaş ile konuştum. Gerçekten fedakâr insanlar. Bilime kendisini vermiş insanlar. Ama o kadar kargaşalıkta rahat bir şekilde çalışamıyorlar dikkatleri dağılıyor. Ben de olsam benim de dikkatim dağılır” diye konuştu.